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1 Galina
ruspante bela grossa e ciciota; |
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1 salsicia magra
de porzelo (1 eto e mezo) |
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2 eti de carne
masenà de manzo; |
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2 eti de carne
masenà de porzelo; |
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8 Sculieri de
grana gratà; |
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2 ovi intieri; |
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Cuore, fegato e
stomego dela galina (i se ciama figaini o revìdui) |
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2 Sculiarini de
erbete fine masenà (timo, oraro, basalìco, ec.) |
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1 Zeola |
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1 Ganba se
sèlino; |
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1 Carota; |
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ojo, pévaro e
sale quanto che ghe ne serve. |
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- Sa curè la galina, no ste butare via i
revìdui; sa la conprè pronta portè a casa anca i revidui.
- Tridare fin assè i figaini o
revidui, dopo
verli lavà par ben ( al stomego bisogna tirarghe via la pelesina
interna);
- Smissiare ben tuto insieme la carne masenà,
la salsicia (pelà e desfata), el grana, i ovi e i figadini tridà,
justando de sale e de pévaro e zontando le erbete (va ben anca quele
seche);
- Ciapare la galina e inpenirghe el pantazo co
tuto sto ben de dio e cusire ...el saco, par davanti e par de drio;
- Ciapè na pignatona co aqua de bójo, tuffeghe
drento la carota, la zeola e el sèlino e po' la galina, che la ga da
stare larga!
- Assè cusinare col quercio par almanco do ore
o, comunque, fin che la carne la vien tènara;
- A metà cotura justare de sale (co sale
grosso);
- Cavè dal fogo, tajè a tochi la pora bestiola
e servì on toco de galina e na parte del pien;
- I tochi de carne dela galina la vien za
saoria par ben, ma se uno vole zontarghe gusto, i se condisse co na salseta verde o co del cren;
- Bevì quel che ve piase, ma no massa...
- Par el contorno va ben purè de patate o
erbete de canpo cote;
- El brodo che vanza va ben par la sera co do
tajadelete fate in casa...
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