Schizzoto
  

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Par na bela fameja

 

1 chilo de farina 00

2 bustine de lievito de bira in pólvare (grani)

4 sculieri de ojo stravergine de oliva

1 goto de late tiepido (150 grami)

2 sculiarini de sale

4 sculiarini de zùcaro

aqua, 400 grami (se pole aumentare el late, ma in tuto ga da vegnere 550 grami de liquido...)

 





         Se fa cussì:

  1. So na bela terina, metare la farina “ a fontanela”

  2. Butarghe drento el lievito, el zùcaro, el sale, e el late;

  3. Smissiare tuto zontandoghe l'aqua e l'oio: l'inpasto ga da èssare mòrbio, né suto né mojo (!)

  4. Inpastare de bona oja so la tola par vinti-trenta minuti, fin che l’inpasto diventa muisin, lissio;

  5. Fare na bala, métarla so la terina, farghe on tajo a crose sol dessora e incuerciarla; assarla lievitare par 1 ora al caldin.

  6. La ga da cressare squasi el dupio! Inpastarla da nuovo par 10 minuti, po’ destirarla in forma tonda (o quadrata o rettangolare o triangolare o a trapezio) che la resta alta on paro de zentimetri.

  7. Farghe dele incision dessora, a rete, e sbusolare co la forchetta;

  8. Métarla in forno za caldo a 190 gradi e assarla par 20 minuti ( la ga da indorarse dessora e no brusarse soto).

VARIANTE 1- al posto del'oio se pol metarghe del struto o anca del lardo fuso.

VARIANTE 2 - quando che se inpasta la seconda volta se pole zontarghe e inpastare insieme dele olive senza osso, tri quatro sculieri: el vien on schizoto condìo da rebaltarse…

VARIANTE 3 - sa ghi tempo, dopo el secondo inpasto assare lievitare par nantra ora e po' partire dal punto n. 6.: el vien pì morbio e co la pasta sbusolà.

VARIANTE 4 - se pole metare metà farina "00" e metà de "grano duro": canbia el colore e anca el gusto del'inpasto, opure doparare farina tolta da on fornaro.