Ragù de àrana
                 

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Par quatro che magna

punto elenco 1 bela àrana, mèjo se la xe de casada e za curà...
punto elenco 1 zeola
punto elenco 1 carota
punto elenco 1 costa de sèlino
punto elenco 2 goti de vin rosso bon
punto elenco 1 bussoloto de polpa de pomodoro
punto elenco 1 bel mazeto de erbete  (osmarin, salvia, timo)
punto elenco 1/2 goto de oio stravergine de oliva
punto elenco sale e pévaro

 

         Se fa cussì: ...el xe on laorazo, ma merita!
  1. Lavare la bestiola e sugarla, po' destacarghe i peti, cavàrghe la pele, tajarli a cubiti e métarli in frigo e tegnere la pele

  2. tajare a tochi el resto de l'àrana, zercando de cavare el resto de la pele el pi possibile.

  3. tajuzare le verdure e tegnerle pronte

  4. métare i tochi de l'àrana e la pele de i peti so na pignata co du sculieri de oio e farli rosolare a fogo vivo, salando quel che serve

  5. co' xe belo incolorìo, zontarghe metà del vin e assàre svaporare, po' continuare a rosolare.

  6. zontarghe el resto del vin e assàre oncora svaporare, po' butarghe drento el pomodoro, le verdure, el mazeto de erbete, el resto de l'oio e mezo litro de aqua calda o de brodeto liziero de verdura

  7. fare levare el bojo, e po' assare cusinare a lento, incuercià, par almanco 1 ora e meza

  8. intanto métare so na paela el peto e farlo saltare a fogo vivo, fin che'l ciapa colore, po' butarlo drento in pignata co tuto el resto

  9. finìa la cotura, cavare tuti i tochi, tirare via la carne che se pole recuperare e tajuzarla fina fina e po' butarla in pignata

  10. fare insaorire, smissiando, par 'nantro quarto de ora, stando atenti che no se taca (caso mai zontare oncora on fià de oio e on fià de brodeto caldo). Justare de sale e pévaro

  11. se dovesse piasérve on ragù fin, deghe na passada in pressa col fruladore a imersion, senza masenare tuto, però!

  12. sto ragù el xe speciale par condire bìgoli, asagne fate in casa e gnochi de patate

N.B.: ghe xe chi che usa doparare anca el durelo, el fegato e el cuore. I va missi in pignata tajà fini insieme col resto del punto 6). A me mojere no ghe piase, però...