Lessinia 2008...1927 agostoSe magna al Passo Fittanze...La privacì del musso!

  
     
Disìvino de la cartina. No se podéa sbaliare, la strada jera justa par rivare al passo Fittanze, dove che par órdene de Renzo jera el caso de fermarse a sajare le specialità del posto. El se ricordava, “Vero, Giuliano?...”, che là ghe jera ’na baraca che ofrìa boni bocuni ai pelegrini de passajo. Anca se a Ciano no ghe piaséa de passare par pelegrin, la majoranza ga votà par consumare la supa so ’sta baraca. E no se podéa gnanca fare de manco, parché la matina no ghìvino fato el solito rifornimento de vetovàlie. Se parte, alora, convinti che, come che diséa la cartina, ormai no ghe fusse pi fadighe da fare: l’altitudine la jera quela. In montagna, però, bisogna fare i cunti co ...la montagna. Difati, par spiegarse, par on tocheto de strada no ghe jera squasi pendenza: on fià su e on fià zo al

Casella di testo:        Purtropo esiste el dovere de cronaca. Uno che scrive on articolo sora on viàjo no ’l pole far finta de védare e no védare. Ghe toca, da bravo jornalista, contare tuto, anca se calcossa podarìa urtare la sensibilità, o farghe fastìdio a calchedun, o … insoma, no va ben tasére! No xe sta domandà el parmesso e, par de pi, Giuliano s’à messo a zigare, apena che ’l lo ga visto, come se ’l ghesse visto i ufi: “Mestro, Mestro…” - che elo, ànema inocente, el jera ’nda vanti - “fotografa qua…”. Click!, che fà click anca la machineta digitale. E ’l poro musseto no ’l pole ’vere colpa se so mama lo ga fato co sto popò de afare. Elo, pora bestia, quando che ...xe ora, el se comuove cussì! Pensè che ’sta roba se ciama, par l’omo, “mal del musso”; par calche fémena la sarìa ’na grazia; e par el musseto? Elo el ga i oci bassi parché chel buelo del fotografo el ga invaso la so privacì, che elo, pora bestia, el ga dirito che ’l ghe sbìngola come che xe sta deciso da la so natura...

poco-gnente par zento. Dopo, però, s’à presentà on disseson da urlo, sol sentiero che da largo el jera deventà pi streto, pi jarà e ...da corsa. El polso de Ciano ga tacà a protestare, ma par gnente, parché par lì bisognava passare. E no xe tuto! De colpo, dopo ’na curva che scondéa el resto, el trodo el tacava a ranpegarse, come se ’l se ghesse incorto de vere sbalià. El disseson da urlo el xe deventà on saliton da ...porcazzi, ca se inmaginémo solo par òbligo leterario. No se gavarìa podesto dire gnente, paraltro, parché el fià el jera messo tuto a disposizion del pantézo. Ma la xe finìa presto, par fortuna, spianando in dolze par deventare, ormai in vista del passo e de la sfalto che porta su da Erbezzo, ’na ultima dissesa.  Davanti a la baraca-tratoria tirava ’na bava che ga sujerìo de métarse la jachetela, par no ciapare malani fora stajon. El menu lo ghemo copià da na cùbia de spusiti pi larghi che alti, za sentà a tola e drio magnare ’na spiatà de pulenta, lardo e on fromajo zalo che faséa oja. Ghe xe sta calche variante so la comanda, parché Giuliano xe in dieta e, alora, gnente lardo; Renzo xe in dieta e, alora, gnente fromajo; Ciano no xe in dieta e, alora, sopressa, pulenta e sotaceti; Tomaso ga la minima massima e ghe piase lardo e pulenta; el Mestro ga le maroèle, ma ’l magna volentiera lardo e fromajo. Col pan, però. Par rapresàlia, el vento el ga robaltà la bireta de Renzo.